Kategorier
Inredning

Inred med prisvärda mattor

Man behöver inte ge sig på att tapetsera eller måla om. Det enklaste sättet att skapa en ny atmosfär i ett rum är att helt enkelt byta ut alla mattor.

Ordet matta är ett begrepp som kan innefatta allt från en enkel plast- eller dörrmatta till en exklusiv, handknuten, orientalisk matta. Användningsområdena för mattor är också väldigt varierande. Enligt vissa källor så utvecklades konsten att knyta mattor i Centralasien för flera tusen år sedan. Mattorna användes av nomadfolken och ersatte de djurhudar man tidigare använt för att skydda sig mot vinterkyla. De mönstrade mattorna blev också en prydnad som gav en personlig karaktär till tälten.

I Sverige började vi på tidigt 1800-tal att väva trasmattor men vi har också knutit ryamattor. Ryamattan består av grövre ullgarn medan riktigt exklusiva persiska mattor knyts med silke. En äkta, handknuten matta kan ha allt från 250 000 till 1 000 000 knutar per kvadratmeter vilket speglas i priset. Med industrialismen kom emellertid de maskinknutna och maskinvävda mattorna att göra det möjligt för alla att ha mattor i sina hem.

Varför ska man ha mattor?

I äldre bostäder var golven oftast kalla och dragiga. En matta på golvet gjorde det varmare att gå på det och mattan hindrade dessutom golvdraget att komma upp i bostaden. De första mattorna var trasmattor som vävdes av utslitna textilier. Men det var inte förrän efter 1860-talet som de började komma in i hemmen på allvar. Anledningen till att trasmattorna inte var till för alla var att gamla textilier, så kallad lump, användes till papperstillverkning.

När pappersmassa kunde börja tillverkas av trä blev det gott om trasor i hemmen. Man klippte trasorna till långa remsor och vävde till mattor. Nu fick golven ett annat liv och hemmen blev mer ombonade. Ett resultat av att det fanns mattor var också att det numera blev förbjudet att spotta på golven. Trasmattan var länge den vanligaste typen av mattor i svenska hem men efter andra världskriget började vävda mattor och plastmattor bli allt vanligare.

Mattor blev ett sätt att inreda sitt hem

Mattor blev successivt ett sätt att inreda sitt hem och skapa trevnad. Vävda Wiltonmattor, Röllakan och handknutna ryamattor gav färg och liv åt rummen. Mattor blev ett naturligt sätt att inreda. Dammsugarens entré i de svenska hemmen gjorde det lätt att hålla dem rena men långt fram på sextiotalet kunde man se kvinnor stå och piska mattor på gården. Ljudet ekade längs husväggarna. På vintern kunde man ta ut mattan och borsta den i snön.

Mattor var länge en stor investering och man hade sin matta i åratal. Trasmattor förvandlades till konsthantverk och fick en renässans. Men förbättrade tillverkningsmetoder gjorde att mattor kunde börja massproduceras. Idag kan man hitta vackra, välgjorda mattor till ett pris som gör att man kan kosta på sig att byta matta efter årstid. Mattor skapar atmosfär och en mörk matta kan passa bättre på vintern medan en ljusare matta passar till sommarens lätta gardiner.

Vad ska man tänka på när man väljer mattor

Mattor kan ligga i hallen, sovrummet, vardagsrummet, badrummet och köket. När man ska köpa matta behöver man tänka på hur den kommer att användas och vilken färg den ska ge åt rummet. Vissa mattor, exempelvis i hall och kök, behöver vara smutsavvisande. Mattor i sovrum där man går barfota får gärna ha en mjuk lugg.

Det är alltid skönare att gå på en mjuk matta än på ett kalt golv. Moderna mattor finns i olika kvaliteter, färger och mönster. Man kan välja enfärgade mattor som bara blir en bakgrund till möbler och gardiner. Men det finns också mattor med vackra mönster som blir ett blickfång.